Recept

Här finner du recept till en del av våra olika ostsorter!

  • Kantarellsoppa med getmesekrydda (4 små portioner)

    1 medelstor gul lök 1 klick smör 250 g kantareller 1 tärning svamp- eller hönsbuljong 5 dl vatten 1 dl visp- eller mellangrädde Ev. 1 msk vetemjöl 50 g getmesekrydda Färsk eller torkad timjan Kanske en skvätt oekat fruktigt rödvin svartpeppar   Till servering: Gott bröd, färsk timjan Getmesen ger soppan en lite knäckig smak……

  • Mese-äppelkaka

    3 ägg 3 dl socker 0,7 dl getmesekrydda 1 tsk kardemumma 1 dl gräddfil 2 msk pressad citron 2 tsk bakpulver 3 dl vetemjöl 2 äpplen Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i getmesekryddan, kardemumma, gräddfil och citron. Häll därefter i mjöl blandat med bakpulver. Vispa blandningen slät men inte för länge. Häll smeten i……

  • Mesedressing

    2 dl matyoughurt 2 msk getmesekrydda ½ msk ljus dijonsenap ½ msk finhackad färsk rosmarin rivet skal av ½ citron 1-2 tsk citronsaft 1 krm salt svartpeppar Rör samman alla ingredienserna i en skål. Låt stå minst 30 min. så smakerna blommar ut. Klicka dressingen på en grönsallad eller sallad på kokta grönsaker/ rotsaker. Passar……

  • Meselimpa

    50 g jäst 50 g smör 1 liter mjölk 4 msk linfrö 100g getmesekrydda 4 dl sirap 4 dl grahamsmjöl 4 dl rågmjöl Ca 1 liter vetemjöl 1 tsk salt Smält smöret och värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Blanda alla ingredienserna utom vetemjölet. Sist arbetas vetemjölet i, lite i taget……

  • Mesiga frukostbröd med norrländsk touch (2 bröd)

    0,5 dl grahamsmjöl 0,5 dl vetemjöl 2 msk sojamjöl (alt. 1 litet ägg) 1,5 tsk bakpulver 1-2 msk getmesekrydda 1 msk flytande margarin 6 torkade katrinplommon (strimlade) 0,75 dl mjölk 2 krm salt Blanda först ihop mjölsorterna med bakpulvret och tillsätt därefter övriga ingredienser. Rör ihop smeten väl, klicka ut och forma till två bullar……

  • Messmörssås

    0.5 dl crème fraiche 1 dl kycklingbuljong 1 msk getmesekrydda Smula ner kycklingbuljongen i cremefraichen i en kastrull. Kokas upp under omröring. Tillsätt getmesekryddan och rör om. Klar att serveras

  • Norrländsk gräddig getsås

    2 msk smör 2 msk vetemjöl 1/2 liter kalvbuljong 50 g getmesekrydda 1,5 dl grädde 3 msk rårörda lingon vitpeppar lite kajennpeppar ev. salt Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Slå på kalvbuljongen och strö ner getmesekryddan. Låt sjuda upp så såsen reder sig. Rör då och då. Häll i grädden och ……

  • Örtmeseröra

    2 dl crème fraiche 1 krm salt 1,5 msk getmesekrydda 1 krm kr svartpeppar 1 knivsudd cayenne-peppar 1 dl finhackad persilja 1 tsk dragon 1 tsk körvel Blanda samman allt. Ställ kallt en stund före servering. Om man vill, kan getmesekryddan bytas mot riven vit getost (Vit caprin)

  • Röra med Vit Caprin

    Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i stekpannan. Låt svalna. Blanda samman alla ingredienserna med den hackade ansjovisen. Låt stå en stund före servering.

  • Souvasgryta (1 portion)

    1 hg souvas 2 dl morötter 1,5 hg färska kantareller 1,5 msk getmesekrydda 1 dl grädde Skala och skiva moroten ganska tunt. Använd helst järngryta, som hettas upp. Lägg i en klick margarin och bryn souvasen. Rör då och då, låt locket ligga på däremellan. Lägg i morotsskivorna och fortsätt bryna 2-3 min. Därefter läggs……

  • Viltsås (8-10 portioner)

    2,5 dl vatten 2,5 dl mjölk 2,5 dl vispgrädde ½ dl viltfond med kantareller (Bong) 1 tärning mörk oxbuljong 2 msk getmesekrydda 1 msk koncentrerad svartvinbärssaft ½ dl brun redning (maizena) Steksky från viltstek eller skogsfågel Salt och svartpeppar Blanda vatten, mjölk, grädde, fond, smulad buljongtärning, getmesekrydda och sv.vinbärssaft i en kastrull.   Koka upp……

  • Vitlöksdressing med getmesekrydda

    1 msk getmesekrydda 1 msk vinäger 3 msk rapsolja 2 msk vatten 1 pressad vitlöksklyfta eller 1 tsk dragon Rör mesekrydda och vinäger till en slät ”smet”. Rör i oljan under kraftig omrörning. Späd med lite vatten och tillsätt vitlöken. Låt dra en stund före serveringen. Servera gärna till en grönsallad med paprika.