Produkter

KO-OST


  • Ädla

    Rund grönmögelost med mycket smak. En mycket speciell ost som är en korsning mellan Cheddar och Stillton. Cheddariseringen ger osten en speciell konsistens och de mörka grönmöglet ger osten dess kraftiga smak, efter minst 6 månaders lagring. Populär på alla ostbrickor, där den väl bryter av i smak. Speciellt lyckad är osten i matlagning, där den förgyller många rätter. T.ex. mycket god att gratinera förvälld broccoli, att späcka oxfilé eller lax med. Blanda lite i grönsakssoppan eller blanda ner till en smakrik ostsås, varm som kall.

    Fett: ca 40%,       vikt: ca 1,7kg       Bit ca 200gr

  • Blå-Ädel

    Krämig liten rund ost, med blåmögel inuti och grönmögel på ytan, något som ger osten lite mera sting. Fin att ha på ostbrickan, inte minst för sin färg, gärna med en bärmarmelad. Fungerar också bra i matlagning t.ex. i en mild ostsås till förvällda grönsaker.

    Fett: ca 40%,         vikt: ca 200g

  • Blue

    En krämig liten rund ost, med blåmögel inuti och vitmögel på ytan. Osten har en mild smak, passar utmärkt på ostbrickan, men är också god som dessert med en klick varm eller kall sylt.

    Fett: ca 40%,          vikt ca 200g

  • Brie

    Krämig rund ost med vitmögelyta. God på ostbrickan, gärna med en bärmarmelad  Tips! Byt ut fettet i en vanlig pulversås till en halv Brie, så har du en sås med mera smak. Osten passar också utmärkt att fritera, gott med t.ex. hjortronsylt. Prisbelönt med guld både 2012 och 2013.

    Fett: ca 40%,       vikt: ca 220g

  • Camembert

    Krämig liten rund ost med vitmögelyta. Har en mild champinjonsmak. Mognar fortare än t.ex. Brie. Går bra att fritera eller smälta i micron, äts tillsammans med en god sylt, t.ex. hjortron. Passar in fint på ostbrickan.

    Fett: ca 40%,       vikt: ca 120g

  • Fäbodost

    Rund vällagrad kittad ost. Med sin kraftiga smak är det osten för den som vill ha lite krut på hårdbrödmackan. Stark doft, men mycket populär bland ostälskare. Mycket lämplig till surströmmingen. Lagras ca 1 år.

    Fett: ca 30%,     vikt: ca 1,5kg         bitad: ca 200g

  • Grill och stekost – Eldost

    Osten är kantfri och till konsistensen snarare spänstig och hårdnar med åldern. Den lite gummiaktiga karaktären får den då mjölkproteinet i osten upphettas i vasslen.

    Smaken är mjölkig med lite sälta.  Den vakuumpackas sedan till konsument. Skär den i tunna skivor. Eldost passar utmärkt att både grilla och att steka och får då en krispig yta.

    Halloumi kommer ursprungligen från Cypern men är varumärkesskyddad men görs nu lite överallt på både får, get och komjölk, därför har vi som är medlemmar i gårdsmejeristerna valt att kalla den för Eldost.

    Eldosten har en lång hållbarhet i sin förpackning(flera månader) i öppnad förpackning några dagar och går utmärkt att frysa.

    Fetthalt ca 40%    Vikt ca 200 gr  eller  0,5 kg      Naturell eller Chili

  • Gullrun

    Stor rund ca. 8 kg, pressad hårdost, så kallad bergsost, gjord på fullfet komjölk. Osten får en lätt tvättad kittyta som ger mersmak, lagras i minst i 12 månader för att få ett ordentligt sting. Fin på smörgåsen eller till dessert på ostbrickan i stavar, kuber och tjocka skivor.  Ger bra smak till gratänger. Namnet har den fått efter de skogsbeklädda höjder (en Ru, alla med eget namn) som omgärdar Skärvången. Vin bör vara av fylliga och kraftiga typer, typ Port.

    Fett: ca 40%        Vikt: ca 8 kg,        Bitad: ca.1 kg  och 200g  bitar

  • Linus

    Rund smakrik kittad ost som är hyvelbar. Osten är av Port salut-typ med en stor rund och gräddig ton.
    Tips, om du vill förgylla en grå vardag, koka vanlig potatismos, blanda ner stavar av osten, rör om tills all ost smält. Nu har du lite lyx i kastrullen!
    Mycket lämplig till fondue med lite vitt vin i.

    Fett: ca 30%       vikt: ca 1,5kg         bitad: ca 200g

  • Marinerad salladsost

    Syrade handskurna kuber (typ feta) som omsorgsfullt läggs in i sin burk tillsammans med oliver, paprika, vitlök, örtkryddor och rapsolja. Ypperlig när helst du vill bjuda på en sallad, vinter som sommar. Mycket uppskattad av ungdomar, god som snacks framför TV:n. Härlig att smälta ner i köttfärsrätter, i grytor men också att späcka filé och färsbiffar med. Salladsosten är mycket hållbar, och oljan med sin örtsmak går utmärkt att steka i. Se till att osten är täckt med olja så hålller den länge.

    Vikt: ca 150g ost  små plastburkar      ca:   500g ost i stora glasburkar eller i plasthink   

  • Ostburgare, 2-pack

    Perfekt vegetariskt alternativ.

    Steks eller grillas i het panna eller på grillen.

    Eftersom Halloumi är varumärkesskyddat så har vi valt att kalla dessa färdigskurna ostskivor för ostburgare.

    Fett: ca 40% Vikt: 70gr x2 

  • Rosa-Lina

    Rund, mjuk och smakrik kittost. En tunn ost som lagras fort till önskad styrka om man själv vill.  Passar för den som vill ha lite kraft i osten. Denna ost har tagit medalj flera år i rad vid eldrimners sm tävlingar.

    Ta en bit till kaffet eller lägg den på ostbrickan.
    Tips: lägg den i en form, just så stor som osten är, smält den i ugn eller micron, häll lite vitt vin över den. Skopa den på nykokt potatis, lägg till lite smågurkor och syltlökar och strö på lite paprikapulver. Prisbelönt med guld i SM i mathantverk 2013.

    Fett: ca 40%,         vikt: ca 250g

GETOST


  • Caprin Rouge

    Smak- och luktrik vit getost av traditionell typ, kittbehandlad. Perfekt för den som vill ha lite mera stuns och mycket smak. I grunden en Vit Caprin, men som fått en annan smakförstärkande yta av kitt. En ost som passar den som vill ha mer smak. Finns för närvarande lagrade upp till två år och har en kraftig tydlig smak.

    Begränsad upplaga inte alltid i lager.

    Fett: ca 28%.     Vikt: ca 1,5 kg

  • Chèvre

    Liten stubbe med vitmögelyta.  En av de mest kända getostarna i dag, då den förekommer i en rad olika matlagningsrecept. Passar väldigt bra på ostbrickor, till dessert, att fritera osv. Har en grynig struktur färsk men blir mjuk och härlig efter ett tag.

    Fett: ca 28%.     Vikt: ca 250 g

  • Dragonmarinerad getost

    Syrad getost i kuber ( typ feta), marinerad i dragon, vitlök, kryddor och rapsolja. Mycket populär i enkla somriga sallader. Går väldigt bra att använda när man vill förgylla t.ex. grillat kött och fisk. Tips: Ett gott pizzabröd blir det om man bakar in osttärningar i brödet. Osten är god som snacks, passar också som pinnmat eller på ostbrickan som smakbrytare. Prisbelönt i SM i mathantverk 2013.

    Fett: ca 28%.     Vikt: ca 150 g ost i burk

  • Get Ädla

    En mild, krämig och smakrik ädelost gjord på getmjölk.

    Passar utmärkt på ostbrickan tillsammans med en smakrik marmelad eller chutney.

    Fetthalt ca 28%   Vikt: ca 200g

  • Get Ädla (Hel)

    En smakrik ädelost gjord på getmjölk.

    Lagras 3 – 6 månader. Finns även lagrade upp till 1 år och har då en kraftig fullt utvecklad stark smak.

    Fetthalt ca 28%   Hel ost: ca 1,5 Kg 

  • Get bleu

    Liten rund och krämig dessertost med blått mögel inuti och med vitmögelyta. En mild ost med sydländsk smak och nordisk kvalitet. Passar alla ostbrickor. Ypperlig att fritera, serveras med lämplig sylt, t.ex. hjortron eller hallon. Osten har en mild getsmak som passar de flesta.

    Fett: ca 28%.      Vikt: ca 200 g

  • Get brie

    Rund, krämig mild och mjuk dessertost med vitmögelyta. En mild ost med svaga toner av get och champinjon. Passar på alla ostbrickor, till dessert, fin att fritera, gärna med en god marmelad eller sylt av vinbär, hallon eller hjortron.

    Fett: ca 28%.      Vikt: ca 220 g

  • Get-Mese

    Getmese

    Getmese är nedkokt vassle där mjölksocker och äggvita bildar den färdiga mesen. Vattenhalten avgör om det blir bredbart eller en fast mese. Det allra nyttigaste pålägget på bröd, användbart i matlagning där man vill ha lite speciell sötma, t.ex. i olika såser, gärna till vilt, lever och fläskkött men även till bakning och godis tillverkning. Mese äts ofta tillsammans med Vit caprin på tunnbröd.

    Fett: ca 3%.            Vikt:   block  ca 1,5kg.              Burk:   200g.

  • Killing

    Krämig, rund och mjuk dessertost med vitmögelyta. Påminner mycket om Brie-ostarna, dess litenhet gör att den lagras fortare. Tips. Vid risk att osten blir övermogen går det bra att frysa in den, tas fram ur frysen 12 timmar innan servering, den ska då ligga i rumstemperatur. Osten mycket fin att fritera, också lämplig till entrérätter, t.ex. på kex som tilltugg till drinken. Passar på alla ostbrickor.

    Fett: ca 28%.     Vikt: ca 120 g

  • Lina

    Pressad hårdost  som lagrats ca 1 – 1½ år.

    Den tvättas i saltvatten för att få fram den röd/orangea  ytan och ger osten dess karaktär och går under kittostar.

    Lina är framtagen för den som vill ha en smakrik och spännande ost.

    Fin att riva ner lite i potatisgratängen, i stavar på ostbrickan eller på en smörgås helt enkelt.

    Fetthalt ca 28% Hel ost: ca 8 kg  Bit ca: 1 kg

    OBS! Utgår snart ur sortimentet

  • Stek- och grillost – Eldost

    Gjord på pastöriserad getmjölk.

    Passar utmärkt att grilla eller steka.

    Fetthalt ca 28%   Vikt ca 200g

  • Vice president

    En pressad hårdost som är lagrad i vår jordkällare ca 1 år.

    Där får osten sin vackra blommiga yta.

    Begränsad tillgång – ej i lager för närvarande

    Fett: ca 28%     Hel ost: ca 8kg    Bit: 1 kg

    OBS! Utgår snart ur sortimentet

  • Vit Caprin

    Vit getost av traditionell typ, hyvelbar med vitmögelyta.  Äts ofta på  tunnbröd tillsammans med mese, men den går att använda till mycket. I matlagning, där den som ung med fördel ersätter Chevrén, till att fritera, gratinera, att göra parfait osv. Osten kan lagras hårt under flera år, och får då en mycket kraftig och mustig smak. Finns i olika lagringsstadier från ca 2 mån till över 12 mån. Prisbelönt med guld i SM mathantverk både år 2012 och 2013.

    Fett: ca 28%,       Vikt: rektangulär ost ca 1,5 kg          bitad  ca 200g.

KO-/GETOST


  • Randie

    Gul och vitrandig rektangulär ost, ystad i fem lager av get- och komjölk. Detta är den enda ost som mejeriet har namnskyddat under åren. En god och rolig ost att lägga på ostbrickan eller på frukostbordet. Fungerar väldigt bra på mackan, populär bland barnen i sin milda form, men kan lagras fram starkt och passar då vid alla tillfällen då man vill ha stuns i osten. Prisbelönad i SM i mathantverk 2013.

    Fett: ca 30%,    vikt: ca 1,5kg  och  bitad ca 200g

ÖVRIGA PRODUKTER


  • Ostpåse

    Vi komponerar en påse med olika favoriter ur vårt sortiment, även efter dina önskemål.

    Vid frågor, ta kontakt med lagret i Östersund ( 063-104360 ) eller mejeriet ( 0645-40140 ).

  • Trälåda

    För den som vill ge bort en smakrik present, eller liknande så går det alldeles utmärkt att beställa en trälåda med delikata ostar och tillbehör. Vi har två storlekar på våra trälådor. Fyll den trälåda som du anser vara lämpligast med dina favorit ostar.