Ko-ost | Bymejeri | Skärvången

Ko-ost

Bleu

En krämig liten rund ost, med blåmögel inuti och vitmögel på ytan. Osten har en mild smak, passar utmärkt på ostbrickan, men är också god som dessert med en klick varm eller kall sylt.

Fett: ca 40%,          vikt ca 200g

 

Blå-Ädel

Krämig liten rund ost, med blåmögel inuti och grönmögel på ytan, något som ger osten lite mera sting. Fin att ha på ostbrickan, inte minst för sin färg, gärna med en bärmarmelad. Fungerar också bra i matlagning t.ex. i en mild ostsås till förvällda grönsaker.

Fett: ca 40%,         vikt: ca 200g

 

Brie

Krämig rund ost med vitmögelyta. God på ostbrickan, gärna med en bärmarmelad  Tips! Byt ut fettet i en vanlig pulversås till en halv Brie, så har du en sås med mera smak. Osten passar också utmärkt att fritera, gott med t.ex. hjortronsylt. Prisbelönt med guld både 2012 och 2013.

Fett: ca 40%,       vikt: ca 220g

 

Camembert

Krämig liten rund ost med vitmögelyta. Har en mild champinjonsmak. Mognar fortare än t.ex. Brie. Går bra att fritera eller smälta i micron, äts tillsammans med en god sylt, t.ex. hjortron. Passar in fint på ostbrickan.

Fett: ca 40%,       vikt: ca 120g

 

Fäbodost

Rund vällagrad kittad ost. Med sin kraftiga smak är det osten för den som vill ha lite krut på hårdbrödmackan. Stark doft, men mycket populär bland ostälskare. Mycket lämplig till surströmmingen. Lagras ca 1 år.

Fett: ca 30%,     vikt: ca 1,5kg         bitad: ca 200g

 

Linus

Rund smakrik kittad ost som är hyvelbar. Osten är av Port salut-typ med en stor rund och gräddig ton.
Tips, om du vill förgylla en grå vardag, koka vanlig potatismos, blanda ner stavar av osten, rör om tills all ost smält. Nu har du lite lyx i kastrullen!
Mycket lämplig till fondue med lite vitt vin i.

Fett: ca 30%       vikt: ca 1,5kg         bitad: ca 200g

 

Marinerad salladsost

Syrade handskurna kuber (typ feta) som omsorgsfullt läggs in i sin burk tillsammans med oliver, paprika, vitlök, örtkryddor och rapsolja. Ypperlig när helst du vill bjuda på en sallad, vinter som sommar. Mycket uppskattad av ungdomar, god som snacks framför TV:n. Härlig att smälta ner i köttfärsrätter, i grytor men också att späcka filé och färsbiffar med. Salladsosten är mycket hållbar, och oljan med sin örtsmak går utmärkt att steka i. Se till att osten är täckt med olja så hålller den länge.

Vikt: ca 150g ost  små plastburkar      ca:   500g ost i stora glasburkar eller i plasthink   

Rosa-Lina

Rund, mjuk och smakrik kittost. En tunn ost som lagras fort till önskad styrka om man själv vill.  Passar för den som vill ha lite kraft i osten. Denna ost har tagit medalj flera år i rad vid eldrimners sm tävlingar.

Ta en bit till kaffet eller lägg den på ostbrickan.
Tips: lägg den i en form, just så stor som osten är, smält den i ugn eller micron, häll lite vitt vin över den. Skopa den på nykokt potatis, lägg till lite smågurkor och syltlökar och strö på lite paprikapulver. Prisbelönt med guld i SM i mathantverk 2013.

Fett: ca 40%,         vikt: ca 250g

 

Ädla

Rund grönmögelost med mycket smak. En mycket speciell ost som är en korsning mellan Cheddar och Stillton. Cheddariseringen ger osten en speciell konsistens och de mörka grönmöglet ger osten dess kraftiga smak, efter minst 6 månaders lagring. Populär på alla ostbrickor, där den väl bryter av i smak. Speciellt lyckad är osten i matlagning, där den förgyller många rätter. T.ex. mycket god att gratinera förvälld broccoli, att späcka oxfilé eller lax med. Blanda lite i grönsakssoppan eller blanda ner till en smakrik ostsås, varm som kall.

Fett: ca 40%,       vikt: ca 1,7kg       Bit ca 200gr

Gullrun

Stor rund ca. 8 kg, pressad hårdost, så kallad bergsost, gjord på fullfet komjölk. Osten får en lätt tvättad kittyta som ger mersmak, lagras i minst i 12 månader för att få ett ordentligt sting. Fin på smörgåsen eller till dessert på ostbrickan i stavar, kuber och tjocka skivor.  Ger bra smak till gratänger. Namnet har den fått efter de skogsbeklädda höjder (en Ru, alla med eget namn) som omgärdar Skärvången. Vin bör vara av fylliga och kraftiga typer, typ Port.

Fett: ca 40%        Vikt: ca 8 kg,        Bitad: ca.1 kg  och 200g  bitar

Halloumi

Osten är kantfri och till konsistensen snarare spänstig och hårdnar med åldern. Den lite gummiaktiga karaktären får den då mjölkproteinet i osten upphettas i vasslen.

Smaken är mjölkig med lite sälta.  Den vakuumpackas sedan till konsument. Skär den i tunna skivor. Halloumin passar utmärkt att både grilla och att steka och får då en krispig yta.

Halloumin kommer ursprungligen från Cypern men görs nu lite överallt på både får, get och komjölk.

Halloumin har en lång hållbarhet i sin förpackning(flera månader) i öppnad förpackning några dagar och går utmärkt att frysa.

Fetthalt ca 40%    Vikt ca 200 gr

SkarvangenLogo_okt_2013

Kommande produkt

Produktbeskrivning.

Fett: ca XX% Vikt: ca X kg, Bitad: ca XXX gr