Getost | Bymejeri | Skärvången

Getost

Vit Caprin

Vit getost av traditionell typ, hyvelbar med vitmögelyta.  Äts ofta på  tunnbröd tillsammans med mese, men den går att använda till mycket. I matlagning, där den som ung med fördel ersätter Chevrén, till att fritera, gratinera, att göra parfait osv. Osten kan lagras hårt under flera år, och får då en mycket kraftig och mustig smak. Finns i olika lagringsstadier från ca 2 mån till över 12 mån. Prisbelönt med guld i SM mathantverk både år 2012 och 2013.

Fett: ca 28%,       Vikt: rektangulär ost ca 1,5 kg         Rund eller bitad  ca 250g.

Getmese

Getmese är nedkokt vassle där mjölksocker och äggvita bildar den färdiga mesen. Vattenhalten avgör om det blir bredbart eller en fast mese. Det allra nyttigaste pålägget på bröd, användbart i matlagning där man vill ha lite speciell sötma, t.ex. i olika såser, gärna till vilt, lever och fläskkött men även till bakning och godis tillverkning. Mese äts ofta tillsammans med Vit caprin på tunnbröd. 160g och 300g kommer att utgå ur sortimentet. Vi kommer att byta förpackning till ca 200g inom kort tills dess finns endast 160g.

Fett: ca 3%.            Vikt:   block  ca 3kg.              Burk:   200g.

Get bleu

Liten rund och krämig dessertost med blått mögel inuti och med vitmögelyta. En mild ost med sydländsk smak och nordisk kvalitet. Passar alla ostbrickor. Ypperlig att fritera, serveras med lämplig sylt, t.ex. hjortron eller hallon. Osten har en mild getsmak som passar de flesta.

Fett: ca 28%.      Vikt: ca 200 g

Get brie

Rund, krämig mild och mjuk dessertost med vitmögelyta. En mild ost med svaga toner av get och champinjon. Passar på alla ostbrickor, till dessert, fin att fritera, gärna med en god marmelad eller sylt av vinbär, hallon eller hjortron.

Fett: ca 28%.      Vikt: ca 220 g .

Killing

Krämig, rund och mjuk dessertost med vitmögelyta. Påminner mycket om Brie-ostarna, dess litenhet gör att den lagras fortare. Tips. Vid risk att osten blir övermogen går det bra att frysa in den, tas fram ur frysen 12 timmar innan servering, den ska då ligga i rumstemperatur. Osten mycket fin att fritera, också lämplig till entrérätter, t.ex. på kex som tilltugg till drinken. Passar på alla ostbrickor.

Fett: ca 28%.     Vikt: ca 120 g

Caprin Rouge

Smak- och luktrik vit getost av traditionell typ, kittbehandlad. Perfekt för den som vill ha lite mera stuns och mycket smak. I grunden en Vit Caprin, men som fått en annan smakförstärkande yta av kitt. En ost som passar den som vill ha mer smak. Finns för närvarande lagrade upp till två år och har en kraftig tydlig smak.

Fett: ca 28%.     Vikt: ca 1,5 kg

Chèvre

Liten stubbe med vitmögelyta.  En av de mest kända getostarna i dag, då den förekommer i en rad olika matlagningsrecept. Passar väldigt bra på ostbrickor, till dessert, att fritera osv. Har en grynig struktur färsk men blir mjuk och härlig efter ett tag.

Fett: ca 28%.     Vikt: ca 250 g .

Dragonmarinerad getost

Syrad getost i kuber ( typ feta), marinerad i dragon, vitlök, kryddor och rapsolja. Mycket populär i enkla somriga sallader. Går väldigt bra att använda när man vill förgylla t.ex. grillat kött och fisk. Tips: Ett gott pizzabröd blir det om man bakar in osttärningar i brödet. Osten är god som snacks, passar också som pinnmat eller på ostbrickan som smakbrytare. Prisbelönt i SM i mathantverk 2013.

Fett: ca 28%.     Vikt: ca 150 g ost i burk.

Vice president

En pressad hårdost som är lagrad i vår jordkällare ca 1 år.

Där får osten sin vackra blommiga yta.

Begränsad tillgång.

Fett: ca 28%     Hel ost: ca 8kg    Bit: 1 kg

Lina

Pressad hårdost  som lagrats ca 1 – 1½ år.

Den tvättas i saltvatten för att få fram den röd/orangea  ytan och ger osten dess karaktär och går under kittostar.

Lina är framtagen för den som vill ha en smakrik och spännande ost.

Fin att riva ner lite i potatisgratängen, i stavar på ostbrickan eller på en smörgås helt enkelt.

Fetthalt ca 28%. Hel ost ca 8 kg  bit ca: 1 kg

Get Ädla Hel

En smakrik ädelost gjord på getmjölk.

Lagras 3 – 6 månader. Finns även lagrade upp till 1 år och har då en kraftig fullt utvecklad stark smak.

Fetthalt ca 28%  Vikt hel ost ca 1,5 Kg 

Get halloumi

Gjord på pastöriserad get mjölk.

Passar utmärkt att grilla eller steka.

Fetthalt ca 28%   Vikt ca 250g

Get Ädla

En mild, krämig och smakrik ädelost gjord på getmjölk.

Passar utmärkt på ostbrickan tillsammans med en smakrik marmelad eller chutney.

Fetthalt ca 28%   Vikt ca 200g