Getmesekrydda | Bymejeri | Skärvången

Getmesekrydda

Örtmeseröra

Ingredienser:

2 dl crème fraiche
1 krm salt
1,5 msk getmesekrydda
1 krm kr svartpeppar
1 knivsudd cayenne-peppar
1 dl finhackad persilja
1 tsk dragon
1 tsk körvel

Gör så här:

Blanda samman allt. Ställ kallt en stund före servering. Om man vill, kan getmesekryddan bytas mot riven vit getost (Vit caprin)

 

Vitlöksdressing med getmesekrydda

Ingredienser:

1 msk getmesekrydda
1 msk vinäger
3 msk rapsolja
2 msk vatten
1 pressad vitlöksklyfta
eller 1 tsk dragon

Gör så här:

Rör mesekrydda och vinäger till en slät ”smet”. Rör i oljan under kraftig omrörning.

 

Späd med lite vatten och tillsätt vitlöken. Låt dra en stund före serveringen. Servera gärna till en grönsallad med paprika.

 

Mesedressing

Ingredienser:

2 dl matyoughurt
2 msk getmesekrydda
½ msk ljus dijonsenap
½ msk finhackad färsk rosmarin
rivet skal av ½ citron
1-2 tsk citronsaft
1 krm salt
svartpeppar

Gör så här:

Rör samman alla ingredienserna i en skål. Låt stå minst 30 min. så smakerna blommar ut. Klicka dressingen på en grönsallad eller sallad på kokta grönsaker/ rotsaker. Passar perfekt på en sallad av tunnskivade kokta rödbetor. Dressingen kan även användas som dip till hårt tunnbröd eller okryddade potatischips.

Recept: Sigmund Kaarstad/Ica kuriren

 

Norrländsk gräddig getsås

Ingredienser:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
1/2 liter kalvbuljong
50 g getmesekrydda
1,5 dl grädde
3 msk rårörda lingon
vitpeppar
lite kajennpeppar ev. salt

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Slå på kalvbuljongen och strö ner getmesekryddan. Låt sjuda upp så såsen reder sig. Rör då och då. Häll i grädden och  lingon. Låt koka ihop till ”gräddsåskonsistens” . Såsen ska fastna ordentligt på potatis och kött, men ändå inte vara stabbig.

 

Viltsås (8-10 portioner)

Ingredienser:

2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
½ dl viltfond med kantareller (Bong)
1 tärning mörk oxbuljong
2 msk getmesekrydda
1 msk koncentrerad svartvinbärssaft
½ dl brun redning (maizena)
Steksky från viltstek eller skogsfågel
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Blanda vatten, mjölk, grädde, fond, smulad buljongtärning, getmesekrydda och sv.vinbärssaft i en kastrull.

 

Koka upp under omrörning. Vispa ner redningsmjölet och koka såsen ca. 3 minuter. Tillsätt ev. steksky från kött och smaka av med salt o peppar.

 

Recept: Sigmund Kaarstad/Ica kuriren

 

Meselimpa

Ingredienser:

50 g jäst
50 g smör
1 liter mjölk
4 msk linfrö
100g getmesekrydda
4 dl sirap
4 dl grahamsmjöl
4 dl rågmjöl
Ca 1 liter vetemjöl
1 tsk salt

Gör så här:

Smält smöret och värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Blanda alla ingredienserna utom vetemjölet. Sist arbetas vetemjölet i, lite i taget till en inte alltför fast deg. Låt jäsa 20-30 minuter. Arbeta degen smidig. Dela den i 4 delar som formas till släta limpor. Lägg dem på tvären i en smord långpanna och låt jäsa 30-40 minuter. Pensla med varmt vatten efter gräddningen.

 

Souvasgryta (1 portion)

Ingredienser:

1 hg souvas
2 dl morötter
1,5 hg färska kantareller
1,5 msk getmesekrydda
1 dl grädde

Gör så här:

Skala och skiva moroten ganska tunt. Använd helst järngryta, som hettas upp. Lägg i en klick margarin och bryn souvasen. Rör då och då, låt locket ligga på däremellan. Lägg i morotsskivorna och fortsätt bryna 2-3 min. Därefter läggs kantarellerna i och på med locket i ytterligare några minuter. Strö i getmesekryddan, häll på grädden och låt allt koka ihop.

 

Mesiga frukostbröd med norrländsk touch (2 bröd)

Ingredienser:

0,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl vetemjöl
2 msk sojamjöl (alt. 1 litet ägg)
1,5 tsk bakpulver
1-2 msk getmesekrydda
1 msk flytande margarin
6 torkade katrinplommon (strimlade)
0,75 dl mjölk
2 krm salt

Gör så här:

Blanda först ihop mjölsorterna med bakpulvret och tillsätt därefter övriga ingredienser. Rör ihop smeten väl, klicka ut och forma till två bullar på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Servera med pålägget.

 

Pålägg: Getmese, Vit caprin, Smör, Hjortronsylt.

 

Mese-äppelkaka

Ingredienser:

3 ägg
3 dl socker
0,7 dl getmesekrydda
1 tsk kardemumma
1 dl gräddfil
2 msk pressad citron
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 äpplen

Gör så här:

Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i getmesekryddan, kardemumma, gräddfil och citron. Häll därefter i mjöl blandat med bakpulver. Vispa blandningen slät men inte för länge. Häll smeten i smord, bröad form. Skala och skär äpplena i klyftor och stick ned dem i smeten. Grädda 35-40 min i 175grader eller tills kakan börjar släppa i kanterna. Låt stå 10 min innan kakan lossas från formen.

 

Röra med Vit Caprin

Ingredienser:

1 rödlök
100 g ansjovisfiléer
75 g riven vit caprin (getost)
2 msk finhackad dill

Gör så här:

Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i stekpannan. Låt svalna. Blanda samman alla ingredienserna med den hackade ansjovisen. Låt stå en stund före servering.

 

Kantarellsoppa med getmesekrydda (4 små portioner)

Ingredienser:

1 medelstor gul lök
1 klick smör
250 g kantareller
1 tärning svamp- eller hönsbuljong
5 dl vatten
1 dl visp- eller mellangrädde
Ev. 1 msk vetemjöl
50 g getmesekrydda
Färsk eller torkad timjan
Kanske en skvätt oekat fruktigt rödvin
svartpeppar

 

Till servering: Gott bröd, färsk timjan

Gör så här:

Getmesen ger soppan en lite knäckig smak som går väl ihop med kantarellerna. Hacka löken fint och stek den glansig i smöret. Skär kantarellerna i ganska små bitar. Fräs dem tillsammans med löken i en vid kastrull. Låt det mesta av vätskan koka bort och smula ner buljongtärningen. Tillsätt vattnet och låt soppan sjuda i ca. 10 minuter. Rör ner grädde, nymalen svartpeppar, timjan och eventuellt en skvätt rödvin. Ge soppan ett uppkok och red eventuellt av den med mjölet utvispat i lite vatten om du vill ha den tjockare. Blanda ner getmesekryddan, blanda om och servera soppan, gärna tillsammans med färsk timjan och gott bröd.

 

Messmörssås

Ingredienser:

0.5 dl crème fraiche
1 dl kycklingbuljong
1 msk getmesekrydda

Gör så här:

Smula ner kycklingbuljongen i cremefraichen i en kastrull. Kokas upp under omröring. Tillsätt getmesekryddan och rör om. Klar att serveras