Getmesekrydda
Örtmeseröra |
|
Ingredienser:2 dl crème fraiche |
Gör så här:Blanda samman allt. Ställ kallt en stund före servering. Om man vill, kan getmesekryddan bytas mot riven vit getost (Vit caprin) |
Vitlöksdressing med getmesekrydda |
|
Ingredienser:1 msk getmesekrydda |
Gör så här:Rör mesekrydda och vinäger till en slät ”smet”. Rör i oljan under kraftig omrörning.
Späd med lite vatten och tillsätt vitlöken. Låt dra en stund före serveringen. Servera gärna till en grönsallad med paprika. |
Mesedressing |
|
Ingredienser:2 dl matyoughurt |
Gör så här:Rör samman alla ingredienserna i en skål. Låt stå minst 30 min. så smakerna blommar ut. Klicka dressingen på en grönsallad eller sallad på kokta grönsaker/ rotsaker. Passar perfekt på en sallad av tunnskivade kokta rödbetor. Dressingen kan även användas som dip till hårt tunnbröd eller okryddade potatischips. Recept: Sigmund Kaarstad/Ica kuriren |
Norrländsk gräddig getsås |
|
Ingredienser:2 msk smör |
Gör så här:Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Slå på kalvbuljongen och strö ner getmesekryddan. Låt sjuda upp så såsen reder sig. Rör då och då. Häll i grädden och lingon. Låt koka ihop till ”gräddsåskonsistens” . Såsen ska fastna ordentligt på potatis och kött, men ändå inte vara stabbig. |
Viltsås (8-10 portioner) |
|
Ingredienser:2,5 dl vatten |
Gör så här:Blanda vatten, mjölk, grädde, fond, smulad buljongtärning, getmesekrydda och sv.vinbärssaft i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Vispa ner redningsmjölet och koka såsen ca. 3 minuter. Tillsätt ev. steksky från kött och smaka av med salt o peppar.
Recept: Sigmund Kaarstad/Ica kuriren |
Meselimpa |
|
Ingredienser:50 g jäst |
Gör så här:Smält smöret och värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Blanda alla ingredienserna utom vetemjölet. Sist arbetas vetemjölet i, lite i taget till en inte alltför fast deg. Låt jäsa 20-30 minuter. Arbeta degen smidig. Dela den i 4 delar som formas till släta limpor. Lägg dem på tvären i en smord långpanna och låt jäsa 30-40 minuter. Pensla med varmt vatten efter gräddningen. |
Souvasgryta (1 portion) |
|
Ingredienser:1 hg souvas |
Gör så här:Skala och skiva moroten ganska tunt. Använd helst järngryta, som hettas upp. Lägg i en klick margarin och bryn souvasen. Rör då och då, låt locket ligga på däremellan. Lägg i morotsskivorna och fortsätt bryna 2-3 min. Därefter läggs kantarellerna i och på med locket i ytterligare några minuter. Strö i getmesekryddan, häll på grädden och låt allt koka ihop. |
Mesiga frukostbröd med norrländsk touch (2 bröd) |
|
Ingredienser:0,5 dl grahamsmjöl |
Gör så här:Blanda först ihop mjölsorterna med bakpulvret och tillsätt därefter övriga ingredienser. Rör ihop smeten väl, klicka ut och forma till två bullar på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Servera med pålägget.
Pålägg: Getmese, Vit caprin, Smör, Hjortronsylt. |
Mese-äppelkaka |
|
Ingredienser:3 ägg |
Gör så här:Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i getmesekryddan, kardemumma, gräddfil och citron. Häll därefter i mjöl blandat med bakpulver. Vispa blandningen slät men inte för länge. Häll smeten i smord, bröad form. Skala och skär äpplena i klyftor och stick ned dem i smeten. Grädda 35-40 min i 175grader eller tills kakan börjar släppa i kanterna. Låt stå 10 min innan kakan lossas från formen. |
Röra med Vit Caprin |
|
Ingredienser:1 rödlök |
Gör så här:Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i stekpannan. Låt svalna. Blanda samman alla ingredienserna med den hackade ansjovisen. Låt stå en stund före servering. |
Kantarellsoppa med getmesekrydda (4 små portioner) |
|
Ingredienser:1 medelstor gul lök
Till servering: Gott bröd, färsk timjan |
Gör så här:Getmesen ger soppan en lite knäckig smak som går väl ihop med kantarellerna. Hacka löken fint och stek den glansig i smöret. Skär kantarellerna i ganska små bitar. Fräs dem tillsammans med löken i en vid kastrull. Låt det mesta av vätskan koka bort och smula ner buljongtärningen. Tillsätt vattnet och låt soppan sjuda i ca. 10 minuter. Rör ner grädde, nymalen svartpeppar, timjan och eventuellt en skvätt rödvin. Ge soppan ett uppkok och red eventuellt av den med mjölet utvispat i lite vatten om du vill ha den tjockare. Blanda ner getmesekryddan, blanda om och servera soppan, gärna tillsammans med färsk timjan och gott bröd. |
Messmörssås |
|
Ingredienser:0.5 dl crème fraiche |
Gör så här:Smula ner kycklingbuljongen i cremefraichen i en kastrull. Kokas upp under omröring. Tillsätt getmesekryddan och rör om. Klar att serveras |