Chevré | Bymejeri | Skärvången

Chevré

Laxfärsbiff med getost på ruccolabädd (6 portioner)

Ingredienser:

600 g laxfilé
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten apelsin
1 lime
½ citron
½ kruka koriander
1 ägg
1 dl ströbröd
2 tsk salt
2 msk habanerosås (eller annan stark chilisås)
2 msk vitvinsvinäger
1 kruka eller tråg rucolasallat
100 g chèvreost

 

Dressing:

½ dl olivolja
4 msk balsamvinäger
2 tsk chilipeppar (anchostyle på burk)
1 krm salt
1 krm socker rödlöksringar (att garnera med)

Gör så här:

Skär laxen i mindre bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Pressa saften ur apelsinen, limen och citronen i en skål.

 

Grovhacka koriandern och mosa ner den i saften med en gaffel. Lägg alla ingredienser utom rucola och chèvre i en mixer och mixa slätt. Ställ kallt. Gör en bädd av rucola på ett stort fat. Smula över chèvre. Rör ihop dressingen.

 

Forma biffar av laxfärsen. Hetta upp rikligt med olja i en panna med höga kanter. Stek/fritera biffarna i ca 3 minuter. Lägg dem på rucolabädden och häll över dressingen.

 

Garnera med rödlöksringar.


Chévre fritata (4 portioner)

Ingredienser:

10 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör till stekning
Franska örter
8 tunna skivor Skärvångens Chévre

Gör så här:

Vispa ihop äggen lätt med en gaffel i en bunke. Salta och peppra.

 

Häll alltsammans i en inte alltför het stekpanna med smält smör. Rör försiktigt i stekpannan tills äggstanningen stannat.

 

Lägg i chevré skivorna och strö över franska örter. Lägg på ett stort lock över och stäng av plattan. Låt ligga tills osten smält lite.