Brie/ Camembert | Bymejeri | Skärvången

Brie/ Camembert

Brie-, tomat- och broccolipaj (4 portioner)

Ingredienser:

1 st form med löstagbar kant (cirka 23 cm i diameter)
Fryst smördeg
1 liten lök
2 msk smör
200 gram broccoli, färsk eller fryst
4 st ägg (2 hela + 2 gulor)
3 dl vispgrädde
3 msk riven parmesan
100 gram Skärvångens brieost
12 st körsbärstomater
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Gör så här:

Ta fram degen och tina den till hanterbart skick om du använder fryst. Skala och hacka löken.  Fräs löken på låg värme i smöret så att den mjuknar och blir genomskinlig men inte tar färg.

 

Koka upp vatten i en kastrull. Dela den färska broccolin i buketter och sjud dem mjuk. Låt ånga av. Vispa ihop de 2 hela äggen med de 2 äggulorna, grädden och parmesanen i en skål. Salta och peppra.

 

Skär Skärvångens Brie osten i stå tunna skivor du kan. Det går enklast när osten är kall. Sätt igång ugnen på 200 grader.

 

Klä formen med smördegen. Du kan kavla ut degen så att den blir 20-25 procent större om det behövs. Lägg 1 cm omlott om du behöver skarva degplattor.

 

Bottna pajen med den frästa löken. Fortsätt med broccolin och brien. Häll i äggblandningen och ställ ner tomaterna. Pudra över paprikapulvret.

 

Baka i ugnen 30-40 minuter.

 

Bruschetta med Skärvångens Getbrie (4 portioner)

Ingredienser:

4 skivor vitt bröd
Olivolja
100 g Skärvångens getbrie
4 st plommon, gärna Victoria
Flingsalt

Gör så här:

Rosta brödskivorna lätt i en brödrost eller i ugnen. Stänk över lite olivolja. Skiva Skärvångens getbrie och fördela den över brödskivorna.

 

Dela plommonen, kärna ur dem och skär dem i små klyftor. Lägg klyftorna ovanpå osten.

 

Grädda i övre delen av ugnen i 225 grader i 10 minuter eller tills osten börjar bli gyllenbrun. Strö över lite flingsalt och servera.