Ädla | Bymejeri | Skärvången

Ädla

Smörgåstårta Mögli (6 portioner)

Botten:

4 stora runda tunna brödkakor

 

Fyllning:

150 g Skärvångens Ädla
1½ dl crème fraiche
½ dl skuren gräslök

 

Garneringskräm:

1 dl bredbar färskost naturell

 

Garnering:

2 skivor knäckebröd
50 g Skärvångens Ädla
50 g Skärvångens Gullrun
8 gröna oliver med pimiento

Gör så här:

Mosa grönmögelosten och blanda ner crème fraiche och gräslök. Bred ostkrämen mellan brödlagren.
Stryk bredbar färskost på tårtans yttersidor. Krossa knäckebrödet och fäst krosset på tårtans kanter. Garnera med ost och oliver.

 

Rotselleri- och ädelostsmör (8-10 personer)

Ingredienser:

150 g rotselleri
2 msk olivolja
150 g kallt smör
100 g Skärvångens Ädla
salt, svartpeppar
3 msk finhackad persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C. Skala rotsellerin och skär den i tärningar. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och krydda med 1 1/2 krm salt och 1 krm peppar. Rosta sellerin i ugnen ca 20 minuter, tills den är mjuk och har fått lite färg. Låt kallna.

 

Skär smöret i tärningar och lägg i grönmögelost och den rostade sellerin i en matberedare. Mixa till en slät kräm.

 

Smaka av med lite finhackad persilja, salt och peppar. Gör en rulle och lägg i plastfolie. Eller spritsa i en form. Ställ i kylen i 1 timme före servering.

 

Kycklingfilé med Skärvångens Ädla  (4 portioner)

Ingredienser:

5 kycklingfiléer á 150 gram
Olivolja
1-2 purjolökar
6-7 dl creme fraiche 15 %
1½ dl vitt vin eller matlagningsvin
1 tärning kyckling eller hönsbuljong
200 g Skärvångens Ädla

Gör så här:

Stek kycklingen nästan färdig i olivolja. Ta pannan från spisen och ta upp köttet. Bryn purjolöken, tillsätt creme fraiche, vin och buljongtärning. Smula i osten.

 

Lägg i köttet och låt alltsammans puttra i cirka 10 minuter. Servera med ris och grekisk sallad.

 

Butlers Avocado  (4 portioner)

Ingredienser:

1 msk Skärvångens Ädla
3/4 dl gräddfil
3/4 dl majonnäs
1 msk grovt hackade valnötter
(+ några hela till dekoration)
2 avokado
150 g räkor

Gör så här:

Mosa osten. Rör ner gräddfilen i osten. Blanda med majonnäs och valnötter. Dela avokadon och ta bort kärnan.

 

Ta ut avokadoköttet med en stor sked och skär i skivor. Fördela avokado och räkor på 4 tallrikar eller i små skålar och fördela såsen över. Garnera med en valnötsbit.

 

Grillade päron med grönmögelost och rostade valnötter (1 portion)

Ingredienser:

½ litet isbergssalladshuvud
50 g Skärvångens ädla
3 msk matlagningsyoghurt
½ krm kajennpeppar
1 fast päron
1 msk olivolja
1 tsk florsocker
1 skiva vitt lantbröd
1 dl saltrostade valnötter

Gör så här:

Skölj salladen väl. Plocka stora blad och låt dem rinna av på en handduk. Mosa osten med en gaffel och rör ner yoghurten. Krydda med lite kajennpeppar. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna om man inte har tillgång till en grill.

 

Skär päronet i cm-tjocka skivor, gnid dem med lite olja och pudra lätt med florsocker. Gnid även in brödet i olja. Grilla brödet på båda sidor, salta och lägg åt sidan. Grilla päronet på båda sidor. Salta och peppra lätt.

 

Arrangera salladen på tallrikar med päron, grillat bröd, rostade valnötter och ädelostkrämen ringlad runt.