Om ost | Bymejeri | Skärvången

Om ost

 

Tor Norrman

 

Tors tips!

All hantverkstillverkad ost i Sverige är fri från kemiska substanser som förlänger lagringen, det kan man säga är för gårdsmejeristen en ekologisk självklarhet. Detta gör att osten lagras helt naturligt dag efter dag, med hjälp av de nedbrytande enzymer som mjölksyrabakterier och mögel, lämnat efter sig i osten. Det ger dig som konsument en spännande möjlighet att själv lagra fram den nyinköpta osten till den mognad som passar din egen smak.

 

Därför får du här några tips på vägen när du köpt gårdsproducerad dessertost.

 

  • Känns osten omogen? tex hård. Lägg den i skafferiet (svalen) och låt den mogna fram.
  • Känns osten mjuk och lagom? Ät och njut, naturligtvis rumsvarm.
  • Känns osten på gränsen till övermogen, frys med fördel in den.

 

Tas fram på morgonen den dag man vill festa, lägg den på köksbänken och njut till kvällen då den åter blivit rumsvarmt. Kom i håg att ost som varit fryst lagras fortare.